Juhtúrós kukoricás lepény
A kelt tészta titka - nana
Hozzávalók 18-20 darabhoz: 35 dkg liszt, 15 dkg kukoricaliszt, 2,5 dkg élesztő, 1-2 dkg só, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej, 15 dkg húsos szalonna, 2 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg juhtúró, 3 dl tejföl
1. A vékony csíkokra vágott szalonnát kicsit pirítsuk meg, majd tegyük rá a fél karikára szelt hagymát, és pároljuk üvegesre, tegyük félre.
2. Az élesztőt keverjük el a cukorral, kevés liszttel, a langyos tejjel és ugyanannyi vízzel. Langyos helyen futtassuk fel.
3. A kukoricalisztet és a lisztet nagyobb tálban keverjük el a sóval, az élesztővel, és annyi langyos vízzel, hogy 2 dl tésztát kapjunk. Jól dagasszuk ki, majd letakarva, langyos helyen kelesszük a duplájára. Kicsit gyúrjuk át, és lisztezett deszkán nyújtsuk fél cm vastag téglalapra, majd vágjuk 10 x 10-es darabokra.
4. Nagyobb hézagokat tartva közöttük, a lepényeket fektessük tepsibe, még 10-15 percig kelesszük, majd 180 C-fokra előmelegített sütőben süssük elő őket (5 perc). Vegyük ki a sütőből, és mindegyik tésztakocka tetejére tegyünk a szalonnás hagymából, a juhtúróból és locsoljuk meg tejföllel. Tegyük vissza a sütőbe, amíg a teteje szépen megpirul. Forrón, tejföllel tálaljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése