2007. december 23., vasárnap



meno.ro :: Konyhatündér - Sütőtök receptek
Milyen a jó tök? (Azon kívül, hogy tök jó!)

Érett a kobak, ha a szár elszáradóban van, a kocsány elfásodott, a héj körömmel alig karcolható, a hús színe okkersárga, vagy narancsvörös, a magok héja kemény (sütésre a leszedést követően utóérleléssel válnak alkalmassá). A termés 12-14 ˚C-on napon érik a leggyorsabban. Mivel jól eltartható, egész télen kedvelt csemege. Ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz. Válasszuk a feszes, fényesebb sütőtököt. Ha kockázva vesszük, nézzük meg, hogy a fólia alatt egyenletes legyen a színe, nyirkosnak látsszék, mert akkor friss. 4 személynek kb. 1 kilót számítsunk.

Hogyan tároljuk?

Ha egészben vettük, jó vásárt csináltunk, mert több hétig is friss marad hűvös, sötét helyen. Ha felkockázva, tegyük a hűtő aljában lévő dobozokba, és 3-4 napon belül használjuk fel, különben nyálkás réteg jelenik meg rajta, ami már a romlás jele.

Milyen fűszerekkel?

A sütőtök egy kicsit édeskés, de mégis semleges ízű, ezért bátran használhatunk hozzá sokféle fűszert. Kimondottan kedveli a szerecsendiót, a szegfűszeget, a sáfrányt, a kardamomot vagy a vaníliát, de tökéletesen illik hozzá a curry és a babérlevél is.


Powered by ScribeFire.

0 megjegyzés: